Ugrás a tartalomra

„A legfontosabb, hogy szeressük az embereket”

2022. október 27. csütörtök
Mihalik Sándor-díjjal tüntették ki Hautné Scheszták Piroska óvodapedagógust
„A legfontosabb, hogy szeressük az embereket”

Negyvenkét év után az idei nevelési év az első, amikor Hautné Scheszták Piroska nem megy be nap mint nap a Tündérkert tagóvodába, hogy szívét-lelkét kitéve csoportjának sportfoglalkozást, illetve mesedramatizálást tartson, vagy kézműveskedjen óvodásaival. A Mihalik Sándor-díjjal kitüntetett óvodapedagógus a pályakezdéstől egészen a nyugdíjba vonulásig az Anna utcai óvodában gyakorolta hivatását.

– Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen az, aki igazán jó óvónő szeretne lenni?

– A legfontosabb, hogy szeressük az embereket, a gyerekeknek és nekem is boldogságot szerezzen, hogy együtt vagyunk. Néhány képesség is elengedhetetlen ehhez a pályához, hiszen kreativitás nélkül nem lesznek érdekesek a tevékenységek, a művészetek szeretetét csak akkor tudjuk átadni a gyermekeknek, ha mi magunk is élvezzük a zenét, a festést vagy egy tárgy elkészítését. Az egyik óvodásom fogalmazott úgy, hogy milyen jó nekem, mert nem kell dolgoznom, egész nap csak játszom, tornázom, sétálok, énekelek vagy mesélek.

– Érdekes, hogy a tulajdonságok között a türelmet nem említette, pedig a Tündérkert óvoda volt az első, ahol bevezették a gyerekek integrálását.

– Tizenegy éve dolgoztam, amikor óvodánk kísérleti jelleggel fogadta a sajátos nevelési igényű gyerekeket is. Az első években nem volt egyszerű a feladat, a hivatás nyújtotta öröm és szépség mellett a pálya nehézségeit is megtapasztaltuk.

– Mire emlékszik vissza a legszívesebben? 

– A gyerekek nagyon szerették, ha meséket dramatizáltunk. Édesanyám is óvónő volt, tőle rengeteg anyagot örököltem, ezekből a kolléganőim is sokat tudtak használni. Az ötletek keresgélésével töltött esték is eszembe jutnak. Csak a torna és az ének volt kötelező foglalkozás, a többin a gyerekek kedvük szerint vehettek részt, ezért olyan tevékenységeket kellett kitalálnom, amely a lányoknak és fiúknak egyaránt örömet szerez.

– Most új korszak kezdődik. Mivel szeretné tölteni az idejét?

– A lakásfelújítás után az olvasás, a koncertek és a színház biztos belefér majd az életembe, az utazást pedig majd meglátjuk. Felmentési időmet töltöm, még nem tudom, mennyi lesz a nyugdíjam, így azt sem, hogy valóra válthatom-e az álmaimat.

Tamás Angéla